MOOI NATUURLIJK, NATUURLIJK MOOIDr. Silvy Philippi is lid van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde. De artsen van deze vereniging zetten zich in voor kwaliteit in de cosmetische geneeskunde en bieden tegenwicht aan collega’s die door onvoldoende kennis en kundigheid, het imago van serieuze cosmetische geneeskunde beschadigen.

De NVCG heeft een eigen klachtencommissie waarbij alle leden van de NVCG aangesloten zijn.

www.nvgc.info

www.silvy-philippi.nl

De behandeling van rimpels, plooien en lijnen in het gelaat is afhankelijk van de oorzaak en de plaats van het probleem. Er zijn vaak meerdere behandelmogelijkheden met verschillende uitgangspunten. Soms biedt een combinatie van behandelingen het beste resultaat. Rimpels kunnen het gevolg zijn overmatige spieractiviteit, volume verlies en van elasticiteits verlies.

Rimpels als gevolg van overmatig spiergebruik
Veel rimpels worden veroorzaakt door de actieve werking van spieren onder de huid. Zo ontstaan bijvoorbeeld fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en lachrimpels door werking van de voorhoofdsspieren en de spieren rondom de ogen.
Rimpels als gevolg van volume verlies
Rimpels en plooien kunnen ook het gevolg zijn van vermindering van onderhuids vetweefsel en dunner worden van de huid, in combinatie met een verlies aan stevigheid door verlies aan steunvezels (collageen). Dit is de meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van rimpels in de onderste helft van het gelaat: neus-lippen plooi (tussen neusvleugel en mondhoek), in wangen en rondom de bovenlip en in de onderkaak ( zgn marionet lijnen). Hier is behandeling met een filler geindiceerd. Er zijn diverse middelen, die vaak ook de vorming van collageen stimuleren. Bij de keuze voor een middel of een combinatie van middelen spelen een aantal factoren een rol. Er zijn fillers met een tijdelijk effect en fillers met een blijvend effect en er zijn middelen met een direct resultaat en middelen waarbij het resultaat geleidelijk komt na enkele behandelingen. Bij blijvende middelen is er altijd een kans op bijwerkingen in de vorm van verhardingen. In overleg met de arts wordt een keuze voor een middel gemaakt
Rimpels als gevolg van verlies van elasticiteit
Bij een ernstig verlies van elasticiteit kan alleen een operatie (face-lift) uitkomst bieden. Als er sprake is van een minder ernstig verlies van elasticiteit kan een behandeling met een stof die de aanmaak van elastische vezels stimuleert een zeer mooi resultaat geven.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het verminderen van de spieractiviteit door injectie van Botuline toxine (Dysport®). Botuline toxine is een medicijn dat al jaren wordt gebruikt in de neurologie, oogheelkunde en interne geneeskunde om spastische spieren te verslappen. Al meer dan 20 jaar wordt het ook voor cosmetische doeleinden gebruikt. Het middel wordt rechtstreeks in de spier gespoten waardoor de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren wordt geblokkeerd. Bij een juiste behandeling verdwijnen binnen enkele dagen de rimpels, terwijl de dosering zo gekozen wordt dat u toch nog “normaal” kunt lachen en bewegen. De behandeling is vooral geschikt voor de bovenste helft van het gelaat.

Voordelen

  • Snel resultaat, na 1 – 2 weken is het effect maximaal
  • Niet ingrijpend
  • Nauwelijks bijwerkingen, ook niet op langere termijn
  • (Herhaalde) behandeling voorkomt veroudering van de huid (met rimpelvorming als gevolg)
  • De behandeling zelf is niet zichtbaar
Nadelen

  • Het resultaat is tijdelijk. De behandeling moet om de 4 – 6 maanden herhaald worden. Bij herhaalde toediening wordt de periode tussen de behandelingen steeds langer.
  • Soms is bij diepe plooien een combinatie met een vulmiddel noodzakelijk.